Je hlboká. Dokáže zasiahnuť až samé dno duše, až tam, kde sa niekedy ani sami neodvažujeme ísť lebo to príliš bolí alebo len jednoducho máme strach sa tam pozrieť. Ale homeopatický liek si tam nájde cestu a dušu uzdraví. Čítaj viac

Je široká. Tak ako more ani ju nedokážeme obsiahnuť celú. Nech by sme študovali koľkokoľvek, vždy objavíme niečo čo sme predtým nevideli a zakaždým nájdeme nový rozmer, nové lieky a nové spôsoby ich použitia. Je to objavovanie a štúdium, je to údiv nad všetkým čo nám príroda a veci okolo nás ponúka a je to aj pokora a skláňanie sa pred múdrosťou stvoriteľa. Každý z nás je jedinečný a tak aj v homeopatii hľadáme túto jedinečnosť, druh energie, ktorá to, čo na jednej strane môže spôsobiť, na strane druhej dokáže vyliečiť.

Je láskavá a láskyplná. Aj voda v oceáne nám dáva život a stará sa o naše prežitie. Veď ľudské telo sa skladá z asi 70% vody. Ak nájdeme na súši alebo v oceáne silu, ktorá dokáže chorobu spôsobiť, alebo niečo, čo sa správa podobne ako my, potom tieto sily nám dokážu dať energiu, ktorá otvorí naše srdce pre lásku, pomôže nám uvedomiť si príčinu nášho ochorenia a jemne ju spracovať a nechať ísť. Alebo len možno získať iný uhol pohľadu na situáciu, v ktorej sa nachádzame a ktorá nám často spôsobuje toľko trápenia. Ľudia ani okolnosti sa nezmenia, ale zmeníme sa my v ich vnímaní a to nám pomôže uzdraviť sa.

Je múdra. Ako sa oceán stará o svojich obyvateľov a chráni ich, tak sa aj homeopatia stará o svojich pacientov. Uzdravuje jemne, nespôsobuje nám zbytočné fyzické traumy a nemá vedľajšie účinky. Niekedy pôsobí tak, že si ani neuvedomíme ako a zrazu tie bolesti, ktoré nás trápili, už nemáme alebo zrazu nájdeme riešenie problémov, s ktorými sme dlho nevedeli pohnúť. Niekedy máme pocit, že to vlastne prešlo samé od seba. A zabudneme na to, že spúšťačom samouzdravovania bol dobre zvolený homeopatický liek.

Je krásna. Pre homeopatov preto, lebo je v nej stále čo hľadať a nachádzať, je veľkým pomocníkom na nekonečnej ceste k pochopeniu zmyslu života a existencie a pre pacientov preto lebo im pomôže nadobudnúť stratenú rovnováhu a mať tak radostnejší život.

Je úžasná. A to kvôli všetkým tým bodom, o ktorých som písala.

Homeopat hľadá podobnosť medzi pacientovou chorobou a niečím v prírode, čo takéto príznaky choroby vyvoláva. Pri vyšetrení sa nesústreďuje len na fyzické symptómy, ale aj na dušu pacienta a na jeho životný príbeh, ktoré sú pre výber správneho lieku veľmi dôležité. Vieme napríklad, že lieky z rastlinnej čeľade Ružovité majú problém s láskou medzi partnermi, s romantickou láskou a preto sa používajú hlavne pri ochorení z nešťastnej lásky alebo pri rozchodoch a rozvodoch partnerov. Sú to lieky, ktoré majú problémy so srdcom nielen na duševnej úrovni (zlomené srdce), ale aj na telesnej úrovni.

V homeopatii máme lieky hneď z niekoľkých ríš: z rastlinnej, živočíšnej, minerálnej a máme aj lieky vyrobené z chorých tkanív alebo mikroorganizmov, ktoré nazývame nozódy. Tieto sa používajú najmä na liečenie zdedenej predispozície k určitým chorobám. Existujú aj nové lieky, napríklad zo slnečného alebo mobilného žiarenia, z celofánu, z drahých kameňov, z farieb a zvukov. Zoznam liekov sa stále rozširuje.

Pacienti, ktorí potrebujú lieky z rastlinnej ríše bývajú veľmi citliví, pomáhajú iným, ich rozprávanie je trochu chaotické, menia témy aj niť príbehu, sú emotívni. Vedia sa vžiť do situácie iných a za svoje problémy väčšinou nikoho neobviňujú lebo sa na situáciu vedia pozrieť aj z pohľadu iného človeka. Sú súcitní. Ich problémy bývajú zložitejšie ako u minerálnych liekov. Väčšinou pôsobia jemným dojmom, majú ženskú energiu, ako rastlinky. Aj keď pacienti, ktorí potrebujú liek zo stromu, bývajú skôr statnejšej postavy a sú sebaistejší než krehké kvietky.

Pacienti, ktorým predpíšeme liek zo živočíšnej ríše majú v sebe určitú vnútornú živosť, ich prejav je veľmi rázny, občas sa môže javiť ako agresívny, používajú slová, ktoré patria k zvieratám, napríklad “mám ho v zuboch”, “rozdrapila by som ju” alebo “celý deň musím niečo zobkať”. Mávajú veľmi dobrý vzťah k zvieratám a aj im rozumejú. Deti bývajú súťaživé a bojujú o svoje miesto v spoločnosti iných detí alebo aj v rodine. Hierarchia je pre nich dôležitá, chcú byť lepší ako ostatní. Boj je dôležitou témou u týchto ľudí tak ako je boj o prežitie súčasťou ríše zvierat. Veľmi dôležitá je pre nich aj téma rodiny.

Pacienti, ktorým pomôže liek z minerálnej ríše sú dosť vyhranení, štrukturovaní, systematickí, priamočiari, majú radi vo veciach poriadok. Majú jednostranný pohľad na veci, vidia problém len zo svojho hľadiska. Sú tiež citliví a môžu byť aj emotívni ale aj tak vidia svet len zo svojho uhla pohľadu. Viac hovoria o faktoch, skutočnostiach, radi používajú čísla na vyjadrenie svojich problémov.

V rámci jednotlivých ríš máme ďalšie delenie a ďalšie témy, ktoré nás posúvajú bližšie k jednotlivým liekom. V tejto súvislosti ma napadajú krátke a veľmi zjednodušené témy liekov zo živočíšnej ríše. Napríklad ústrednou témou liekov z mora je hľadanie a potreba bezpečia, pretože oceán je taký šíry a oni sa v ňom cítia stratení. Pavúčie lieky sú známe svojím nepokojom, veľkou energiou a veľkou citlivosťou na zvuky a pachy a mávajú ovplyvnenú nervovú sústavu a preto budú vhodné pre deti s ADHD alebo dyslexiou a slabou pamäťou. Hadie lieky sú zase typické svojou jednostrannosťou problémov, čo znamená, že ich symptómy sú sústredené buď na pravej alebo ľavej strane tela. Nájdeme u nich určitú manipulatívnosť, sú to energickí ľudia, ktorí vedia čo chcú a idú si za svojím cieľom a na fyzickej úrovni budú mať problémy s obehovým a nervovým systémom, pretože práve hadie jedy spôsobujú problémy na týchto úrovniach. Vtáčie lieky majú v obraze slobodu, ktorú majú vtáky na oblohe a tiež nadhľad v rôznych situáciach, na fyzickej úrovni problémy s dýchaním a s krčnou chrbticou a sú tiež trošku klebetné. Lieky vyrobené z hmyzu zase budú mať tému spolupráce, tak ako mravce alebo včely by bez spolupráce nemohli prežiť. Môžu mať pocit, že sú malí, tiež majú veľa energie a nepokoja v sebe a podobne ako pavúčie lieky sa hodia pre deti s ADHD alebo poruchami správania. Ďalšou veľkou podskupinou živočíšnej ríše sú lieky, ktoré sú vyrobené z mlieka, nielen ľudského ale aj z mliek rôznych cicavcov. Ich spoločnou témou je problém okolo dojčenia, buď trvá príliš dlho a matka s dieťaťom majú medzi sebou príliš silné puto alebo naopak dieťatko nemohlo byť z rôznych príčin dojčené a preto sa dostáva do „stavu mlieka“, keď mu chýba základ, opora vo svete. Z tohto stavu, ak sa nelieči, vyrastie dospelý človek, ktorý má problém s matkou, cíti sa rozpoltene, osamelo a závislo. Má pocit obete, chýba mu opora a hranice a s týmto pocitom osamelosti sa vyrovnáva tak, že začne pomáhať iným ľuďom a rebeluje, stáva sa ochrancom slabších. Služba iným nie je patológia ale je súčasťou príbehu človeka a ten je vždy dôležitý.

Deti majú z rôznych dôvodov traumy, z ktorých niektoré vznikajú už v tehotenstve, niektoré pri pôrode a niektoré v prvých rokoch života. Preto je veľmi dôležité aby sme sa týmito traumami zaoberali a pomohli ich deťom prekonať. Homeopatia je účinná a hlboká pomoc a je dobré začať s liečbou čo najskôr. Koľko dospelých by bolo zdravších keby hneď po narodení dostali napríklad Arniku alebo Aconite, ak bol pôrod traumatický a dieťatko sa narodilo v „šoku“ alebo ak by matky našli podporu v homeopatii a mohli dlhšie a lepšie svoje deti dojčiť. Homeopatia má ale aj tú veľkú výhodu, že nikdy nie je neskoro na liečbu, len potom môže trvať trošku dlhšie kým sa poodlupujú tie šupky zranení, ktoré sme si počas života spôsobili.

V súčasnosti máme k dispozícii lieky, ktoré sú známe desiatky rokov a sú overené homeopatmi po celom svete úspešne vyliečenými pacientmi. Ale máme aj nové lieky a tiež nový pohľad na lieky, ktorý tak veľmi potrebujeme pri tomto prechode do Veku Vodnára. Ich pochopenie nám aj našim pacientom môže pomôcť pri rýchlejšom a bezbolestnejšom prerode do Nového Veku. Pre mňa osobne tento prerod symbolizujú hlavne motýlie lieky s ich schopnosťou metamorfózy a transformácie.

Motýlie lieky.

V starej gréčtine existovalo pre pomenovanie duše aj motýľa len jedno slovo „psyche“. Gréci si mysleli, že keď človek zomrie, duša sa premení na motýľa a v tejto forme potom opustí telo. Toto dáva motýľom symboliku ľahkosti. Ale sú aj symbolom nevinnosti, pretože oproti inému hmyzu nehryzú ani neštípu. V Japonsku sú dva motýle symbolom šťastného manželstva a u Aztékov motýľ reprezentoval ruku, ako číslo 5, číslo, ktoré považovali za kľúč od sveta. Na druhej strane motýľ symbolizuje aj smrť, bol považovaný za čierne slnko z podsvetia, s viazanosťou na obetu, smrť a zmŕtvychvstanie. Takže aj tu sa znovu dostávame k symbolu premeny a transformácie.

O liekoch z motýľov vieme zatiaľ veľmi málo. Sú to prevažne informácie zo skúšok liekov (provingov). Podľa Patricie le Roux sú hlavnými témami motýľov pocit opustenosti a pocit, že nemajú nikoho, kto by im poradil, chýba im smer, hranice a usmerňovanie. U detí je výrazný nepokoj, nedostatok koncentrácie a problémy s pamäťou, takže tu znovu vidíme nádej na pomoc deťom s ADHD. Ďalšou témou je metamorfóza, ktorá sa u pacientov prejaví tak, že majú záľubu sa prezliekať a neustále meniť svoj vzhľad, z čoho vyplýva, že to môžu byť vhodné lieky aj pre transsexuálov alebo pre ľudí, ktorí si nie sú istí svojou sexuálnou orientáciou. Na telesnej úrovni sa objavujú genetické problémy, pričom môže ísť o vážne zdravotné postihnutia. A tak ako u všetkých živočíšnych liekov aj u týchto sa objavuje téma rodiny a zodpovednosti a túžby schovávať sa – u detí to bude obľuba hry na schovávačku, stavajú si bunkre alebo sa len radi schovávajú pod perinou. Títo ľudia pôsobia jemným a krehkým dojmom, majú štíhlu postavu. Radi tancujú, cítiť v nich nepokoj. Obliekajú sa do veľmi jasných farieb. Zvláštnym znakom je, že sa zabalia rukami akoby sami seba objímali alebo sa chránili pred nebezpečenstvom. Majú radi pobyt vonku, potrebujú čerstvý vzduch, nemajú radi priame slnko, teplo a jeseň. Sú citliví a ľahko sa rozplačú. Motýlie lieky dokážu vyliečiť ekzémy, psoriázu a iné kožné ochorenia, zápaly prínosových dutín, bolesti hlavy, oneskorenú menštruáciu, bolesti chrbta alebo končatín a problémy s močovým mechúrom.

Podľa inej autorky – Madeline Evans z knihy Meditative provings všetky lieky nejakým spôsobom ovplyvňujú aj jednotlivé čakry. Liek z motýľa (Babôčka admirálska) ovplyvňuje najviac čakru tretieho oka, krčnú a sakrálnu čakru. Z toho vyplýva, že pomáha ľuďom, ktorí sú príliš pri zemi, aby sa otvorili duchovnu. Pomôže nám upokojiť sa a nájsť v sebe lásku – spojiť sa s Bohom. Otvára srdcovú čakru a umožňuje zažiť skutočnú lásku. Je preto dobrým liekom na zlomené srdce, zatvrdené srdce, ťažké srdce na niekoho, bolesti srdca. Pomôže utíšiť bolesť po strate blízkeho, keď máme pocit, že srdce je doráňané a slabé.

Je liekom na depresie, keď sme zaseknutí v materiálnom svete a nevidíme okolo seba krásu a nedokážeme dávať ani prijímať lásku. Keď máme pocit osamelosti, izolácie, nedokážeme nič poriadne robiť a cítime sa nešťastní. Všetko je pre nás ťažké, cítime sa veľmi unavení a nie sme schopní vidieť v budúcnosti nič pekné.

Otvára myseľ, vyvoláva túžbu po duchovnom vedomí, stimuluje intuíciu, jasnozrivosť a predstavivosť. Ovplyvňuje myslenie, pomáha mysli uvoľniť sa v meditácii a vypnúť z neprestajného toku myšlienok.

Pomôže deťom v puberte, ktoré sú zmätené a strácajú zmysel pre realitu, ale aj ľuďom, ktorí sa cítia zmätení, tým, ktorí majú pocit, že žijú v chaose a že sa z toho zbláznia. Môže byť aj liekom na schizofréniu a iné duševné choroby, u ktorých je rozdvojenie vedomia.

Vyrovnáva ženskú a mužskú energiu v nás aj v našich rodinách a vzťahoch.

Je výborným liekom pre deti, ktoré sa rodia v tejto dobe. Motýlie deti sú plaché, jemné a krehké, nie sú to vodcovia, skôr sa prispôsobujú okoliu. Liek im pomôže spevnieť a lepšie kráčať po vlastnej ceste. Pomôže deťom, ktoré majú problém s jedením a ktoré nejakým spôsobom zaostávajú vo vývoji.

Tento liek je jedným z liekov na neurologické ochorenia, hlavne ak sú spojené s paralýzou, necitlivosťou a pocitmi ťažoby. Zdá sa, že ide aj o liek, ktorého symptómy sú sústredené na ľavej strane. Lieči tiež bolesti krku, hlavy, očí, hrdla. Pomôže pri hnačke a ženám s problémami v menopauze (keďže tu tiež ide o určitý druh transformácie).

Ak by som teda ešte raz mala zhrnúť prečo je homeopatia taká úžasná a predovšetkým zaujímavá veda, bude to asi v hľadaní súvislostí medzi životom, výzorom a symbolmi motýľa a medzi tým ako sa to podobá človeku, ktorého liek pripravený z daného zdroja, napríklad z motýľa uzdraví. Nechám na každého čitateľa, aby zažil túto fascináciu osobne. Možno sa potom stretneme v škole alebo na seminári o nových liekoch a spolu budeme žasnúť nad všetkým čo nás príroda dokáže naučiť.

Ing. Adriana Bérešová, SAKHom.