Homeopatia je vedou a umením ako odhaliť narušenie životnej sily, ktorá riadi celý organizmus a ako obnoviť jej zdravý stav. Životná sila je súbor regulačných mechanizmov, ktoré organizujú a harmonizujú náš organizmus a prepája telesnú a duševnú oblasť nášho bytia. Každý človek je iný, vo svojom prežívaní, pohľade na svet, aj svojim osudom. Nestačí len zozbierať fyzické symptómy na nájdenie vhodného homeopatického lieku. Predovšetkým musíme porozumieť tomu prečo človek ochorel, ako bola jeho rovnováha narušená a podľa toho nájsť preňho vhodnú liečbu. Čítaj viac Chcela by som sa podeliť o moje nadšenie a neutíchajúci obdiv k prírode a k ľuďom, ktorí dokážu s prírodou komunikovať a rozumieť jej. Jedným z takých ľudí je Dr. Jan Scholten z Holandska, ktorý do homeopatie priniesol systém rastlín a ukázal nám, že každá rastlina, tak ako každý človek má svoj príbeh. A keďže princíp homeopatie je “podobné sa lieči podobným”, stačí nájsť príbeh rastlinky, ktorý je podobný tomu nášmu a máme liek, ktorý nás vráti späť do rovnováhy. Pomôže nám nielen odstrániť fyzické ťažkosti, ale aj cítiť sa znovu vo svojom strede, byť sám sebou, ľahšie zvládať výzvy života a mať radosť z každého dňa. Homeopatiká nám pomáhajú uvoľňovať staré vzorce správania, vyrovnať sa s traumami, uvoľniť v sebe napätie a odpúšťať.

Pozrime sa na niekoľko príkladov. Príbehom rastlinnej čeľade Ranunculaceae (Iskerníkovité) je, že svet je surové nebezpečné miesto, že je príliš drsný a necitlivý k ľuďom. Ľudia sa pritom cítia slabí a hľadajú oporu, ochranu a vedenie u iných ľudí. Chcú aby ich iní videli ako silných a úspešných, ale ich rovnováhu môže veľmi ľahko narušiť nejaký šok, neočakávané ohrozenie alebo kritika od iných ľudí. Môžu mať pocit, že svet má na nich príliš veľké nároky, ktoré oni nedokážu zvládať. Aby si to nikto nevšimol, potláčajú svoje emócie a hnev. Ak by ich prejavili, mohli by stratiť podporu a ochranu, ktorú potrebujú. Na druhej strane dlho potláčané emócie raz musia vyjsť na povrch a to sa potom deje formou emocionálnych výbuchov alebo hystérie. Deti kvôli tomu pocitu nebezpečného sveta veľmi lipnú na rodičoch.

Do škôlky chodil s mojim synom chlapček, ktorý sa zajakával. Keď som sa pri jednom rozhovore spýtala jeho mamy ako vznikol jeho problém, povedala, že chlapček bol s otcom na kúpalisku a pri hre ho otec nestihol chytiť, on sa ponoril pod vodu a veľmi sa pri tom zľakol. Od toho poobedia sa začal zajakávať a bolo to čím ďalej horšie. Navrhla som, aby mu dali homeopatikum Aconitum 30CH (Prilbica modrá), ktorý patrí do čeľade Ranunculaceae. Po niekoľkých dňoch som sa dozvedela, že zajakávanie prestalo do troch dní ale po ďalších 5-tich dňoch sa znovu začalo vracať. Zopakovali sme liek. Odvtedy uplynulo už šesť rokov a zajakávanie sa nikdy viac nevrátilo. Zľaknutie a následný pocit nebezpečného sveta u tohto chlapčeka spôsobilo nerovnováhu jeho životnej sily a správny liek mu pomohol stratenú rovnováhu znovu nadobudnúť.

Rastlinná čeľaď Rosaceae (Ružovité) nesie v sebe príbeh lásky. Nie hocijakej lásky ale lásky medzi mužom a ženou, lásky romantickej. Hlavným symbolom lásky je ruža a tá sa spája so Šípkovou Ruženkou, ktorá zaspala a čakala na svojho princa, kým ju nevyslobodí. Rozprávka mala šťastný koniec, ale v živote problém nastáva v tom, že si partnera a lásku idealizujeme a očakávame, že keď nás partner miluje urobí pre nás všetko a bude nám stále nablízku. Alebo ho my príliš zahrňujeme láskou a robíme pre neho všetko a keď máme pocit, že nám to nevracia dostatočne začneme byť podráždení a nepríjemní, čím sa prejavia tŕne, ktoré má väčšina rastlín z tejto čeľade. Symbolom lásky je srdce a hlavným problém tejto čeľade je „zlomené srdce“ a s tým spojené ťažkosti so srdcom na fyzickej úrovni. Ak teda zažijeme sklamanie v láske a z toho ochorieme, niektorá rastlinka z tejto čeľade nám pomôže nájsť stratenú rovnováhu.

Mladá žena má problémy s trávením, ktoré začali v období, keď sa rozišla s partnerom. Vlastne partner odišiel od nej a ona sa s tým nevedela zmieriť. Mala pocit, že jej zlomil srdce a že jej zobral kus z nej. Nevedela pochopiť ako to mohol urobiť, keď ona mu dávala všetko a veľmi ho milovala. Aj po dvoch rokoch stále dúfala, že sa vráti, aj keď on mal už medzitým iné vzťahy. Po lieku Fragaria vesca (Jahoda obyčajná) z Rosaceae sa postupne zmiernili jej bolesti žalúdka a o pár mesiacov si našla nového partnera. V tomto prípade liek pomohol zmeniť pohľad na situáciu a vyliečiť zranenie zo sklamanej lásky.

Ďalšou rastlinnou čeľaďou, ktorá súvisí s láskou ale z trochu iného pohľadu sú Oleaceae (Olivovité). Tu je hlavným problémom konflikt medzi láskou a zodpovednosťou voči rodine. Opustia alebo stratia svoju lásku kvôli zodpovednosti. Nemôžu nasledovať svoje srdce. Alebo si vyberú lásku a potom trpia pocitmi viny voči rodine. Majú silnú potrebu byť milovaní a keď majú pocit, že v manželstve im chýba láska, nájdu si nový vzťah. Tento vzťah ale nemôže byť naplnený kvôli ich pocitu zodpovednosti za rodinu a deti. Rodina je pre nich veľmi dôležitá. Okrem toho sú to ľudia, ktorí majú blízko k umeniu a vede a tiež majú zmysel pre krásu. U žien sa v tejto čeľadi prejaví tento konflikt medzi láskou a zodpovednosťou problémami so ženskými orgánmi , poruchami trávenia alebo zápalmi kĺbov.

Jedna kamarátka mi po podaní lieku Olea europea (Oliva európska)povedala, že má pocit, že je viac sama sebou, že sa vrátila k svojmu starému ja a uvedomila si, že sa jej v živote opakuje vzorec spojený so vzťahmi a keďže si to uvedomila, môže to na vedomej úrovni spracovať a vzorec zmeniť.

Ďalšou klientkou, ktorej pomohla rastlinka bolo 17-ročné dievča, ktoré malo problém s akné. Trápilo ju, že akné sa stále objavuje. Najvýraznejšie bolo na chrbte. Trápilo ju, že v lete nemôže nosiť tielka a chodiť na kúpalisko, lebo to bolo veľmi viditeľné a vadilo jej to kvôli jej rozvinutému estetickému cíteniu. Mladá slečna bola veľmi krásna, milá, dobre sa učila, mala veľa rôznych záujmov a v škole bola „bojovníkom“ za spravodlivosť a vždy sa zastávala slabších. Tiež bola akýmsi hovorcom triedy. Bola živá a mala veľa rôznych záujmov. S rodičmi si veľmi rozumela. Po podaní Gardenie jasminoides (Gardénia jazmínovitá)z rastlinnej čeľade Ixoroideae, do ktorej patrí aj kávovník, akné za pár týždňov úplne vymizlo a slečna mohla nosiť ľahké tielka v lete bez akéhokoľvek estetického problému.

Ixoroideae zahŕňajú okrem iných aj rastlinky Coffea arabica a Ipecacuanha, ktoré sú v homeopatii dobre známe a pomerne často používané. Použitie homeopatika Coffea si ľahko vieme odvodiť od stavu, do akého sa dostaneme po vypití veľkého množstva kávy, keď zmysly sú vybudené, myseľ aktívna a plná nápadov, sme veľmi živí a máme veľa energie, dokážeme robiť naraz veľa vecí a sme precitlivení na vonkajšie podnety a na bolesť. Na druhej strane po tejto fáze príde vyčerpanie, keď sa nám chce spať a zmysly sú otupené, sme podráždení a nevrlí k okoliu. Poznáte tú precitlivenosť na bolesť a z nej veľkú podráždenosť pri bolestiach zubov? Možno práve Coffea by vtedy bola tým správnym liekom. Ipecacuanhu poznáme najviac ako terapeutikum pri kašli, ktorý je taký dusivý, že z neho až vraciame. Celá táto čeľaď má pomerne vysoké sebavedomie, vnútornú silu a výdrž. Sú to veľmi entuziastickí a odhodlaní ľudia, ktorí dokážu dosiahnuť prakticky všetko, čo si zaumienia. Sú úspešní hlavne v oblasti umenia, vedy a v politike. Ich sila spočíva aj v tom, že ostaným nechajú ich vlastnú autonómiu a moc. Problém nastane vtedy, keď začnú mať pocit, že iní neoceňujú ich dosiahnuté výsledky. Potom sa začnú správať povýšene a myslia si, že iní im aj tak nemôžu nikdy porozumieť . Sú si vedomí toho, že to vedia lepšie ako ostatní a tí by si to tiež mali uvedomiť. Myšlienka, že niekto by mohol dostať lepší nápad ako oni je pre nich nepredstaviteľná. Takže ak poznáte priateľov, ktorí sú veľmi živí, vybudení s množstvom nápadov a nekonečnou energiou, ale majú problém s neuralgiou, neznesiteľnými bolesťami hlavy, štítnou žľazou, menštruáciou, pľúcami alebo hocičím iným potom pravdepodobne liek z tejto čeľade im pomôže nájsť stratenú rovnováhu.

Rastlinka, ktorá pomohla mladému športovcovi so sennou nádchou sa volá Cleome spinosa (Kleoma obyčajná). Po podaní lieku sa nádcha zastavila v priebehu troch dní a neobjavila sa už ani na nasledujúcu sezónu. V tomto prípade nebolo ľahké nájsť príčinu, ale nakoniec sa nám to podarilo. Senná nádcha sa u tohto chlapca spustila v období, keď mal problém v športe, o ktorom nikomu nehovoril a „dusil“ ho v sebe. Ťažkosti spočívali v tom, že do mužstva prišiel nový tréner a ten začal preferovať iných hráčov ako ten predošlý. K niektorým hráčom sa správal ponižujúco a zosmiešňoval ich pred ostatnými. Mali pocit, že sa nevedia brániť. Na druhej strane stále nestrácali odhodlanie dokázať, že svoju pozíciu si zaslúžia.

Rastlinná čeľaď Cleomaceae nie je v homeopatii veľmi známa a máme v nej málo predstaviteľov, ale jej hlavnú tému poznáme. Je tu pocit, že sme zanedbávaní v rámci intelektuálnych alebo tvorivých kvalít na strane jednej a zároveň veľká sila a odhodlanie ukázať ostatným , že je to nespravodlivé. Chceme dokázať, že v tom čo robíme sme najlepší, ale robíme to len ak cítime podporu a ocenenie. Môžeme pôsobiť trochu namyslene, aby sme zamaskovali svoj pocit nespravodlivosti a zanedbávania. Radšej sa zmierime s niečím, čo je nepríjemné, ako by sme mali ukázať svoje nepohodlie, pocit zneužívania alebo to, že sa cítime nešťastní. Záleží nám na názoroch iných ľudí.

Poslednou čeľaďou, ktorú by som dnes chcela spomenúť je čeľaď Asteraceae (Astrovité). Rastliny,  ktoré do nej patria sú veľmi dobre známe a v homeopatii často používané hlavne v spojitosti s úrazmi, operáciami a poraneniami. Arnika je liekom číslo jedna pri každom úraze, napríklad ak spadne dieťa z hojdačky alebo z preliezky. Raz som stretla susedu, ktorá mala na krku stabilizačný golier a keď som sa jej opýtala čo sa jej stalo, povedala, že spadla tak nešťastne, že si poranila krčnú chrbticu a aj po týždni ju trápia veľké bolesti, kvôli ktorým nemôže spať napriek tomu, že každých šesť hodín si dáva analgetiká. Tiež cítila tlak v hlave, ktorý nevedela presne opísať. Dala som jej Arniku ako liek prvej voľby a na druhý deň mi prišla povedať, že sa jej to zdá až neuveriteľné ako taká malá globulka môže urobiť také divy, lebo celú noc spokojne prespala, dokonca mohla spať vo svojej obľúbenej polohe a povedala, že cítila ako jej odpúcha mozog! Od toho dňa už nemusela brať žiadne analgetiká, ale opakovala si podľa potreby Arniku a uzdravovanie prebiehalo rýchlo a hladko.

Čeľaď Astrovité patrí do radu Astrotvaré, kam patria zatiaľ najviac vyvinuté rastliny. Témou tohto radu rastlín je veľmi silná potreba individuality a slobody. Chcú sa cítiť nezávislí, sami sebou, ako ľudské bytosti a nie ako dieťa, manžel, matka, pracovník alebo čokoľvek iné. Chcú, aby svet bol dobrým miestom pre život, kde všetci sú šťastní, zdraví a uvedomelí. Aby k tomu došlo, ľudia sa musia sami oslobodiť a nájsť zmysel svojho života. Potrebujú vedieť načo prišli na tento svet, aká je ich úloha. Sú samostatní, chcú robiť veci po svojom a cítia sa zodpovední za svoj život.  Zároveň je pre nich dôležité udržať si svoju integritu – duševne aj telesne. Sú citliví na to, že by ich ovplyvňovalo niečo cudzie zvonku, že by do nich niečo preniklo, s čím oni nesúhlasia. Na mentálnej úrovni sú to názory iných a zákony, pravidlá spoločnosti, na fyzickej úrovni nemajú radi lekárov, operácie, očkovanie. Vyjadruje to aj ich patológia, ktorá zahŕňa vysoké horúčky (39-40°C), krvácanie, úrazy a traumy, sennú nádchu, zápaly čelových prinosových dutín, parazity, autoimunitné ochorenia.

Rastlinné lieky tvoria dve tretiny homeopatických liekov. Ľudia, ktorí potrebujú rastlinný liek sú empatickí, vedia sa vžívať do iných ľudí a pochopiť ich uhol pohľadu. V ich príbehoch je niekoľko úrovní. Ich príbehy sú zložitejšie než príbehy ľudí, ktorí potrebujú minerálny liek a sú menej systematicky prezentované. Ľudia, ktorí potrebujú rastlinný liek sú väčšinou niečím zranení, pretože sú citliví vo viacerých smeroch. Vďaka novému systému rastlinnej ríše, ktorý objavil Dr. Jan Scholten je teraz možné nájsť presný liek pre tisíce rôznych stavov nerovnováhy životnej sily. Máme už presné lieky pre veľké spektrum problémov, ochorení, životných situácií a typov ľudí. Ríša rastlín je naším veľkým pomocníkom pre znovuzískanie stratenej rovnováhy.

Ing. Adriana Bérešová, SAKHom.
www. nasahomeopatka.sk
www.komorahomeopatov.sk