Pre tých, ktorí sa s homeopatiou stretávajú prvý krát si krátko pripomeňme čo je homeopatia a čo lieči. Homeopatia je holistická teda celostná metóda uzdravovania. Na organizmus pôsobí prostredníctvom homeopatického lieku a to tak, že uvádza do rovnováhy životnú silu, ktorá sa potom postará aby sa organizmus sám uzdravil. Ochorieme totiž vtedy keď naša vitálna sila je z rôznych príčin oslabená a tým v nerovnováhe. Homeopati hľadajú príčinu ochorenia a to prostredníctvom rozhovoru. Homeopatické lieky majú svoj pôvod v rastlinách, živočíchoch, mineráloch a pod. Existuje viac spôsobov ako prísť k správnemu homeopatickému lieku, a ten spôsob si podľa symptómov a tiež podľa dispozície pacienta vyberie každý homeopat osobitne.

Môj prvý príbeh bude prípad mladého muža, ktorý dlhé roky trpí na reumatoidnú artritídu. Čítaj viac

Trápili ho nielen bolesti kĺbov, tento krát to boli bolesti priehlavku, kvôli ktorým takmer nemohol chodiť ale v dôsledku reumy mal aj operované srdce. Liek sme našli podľa Boenninghausenovej metódy pretože mal veľmi dobré modality svojich symptómov, čo znamená, že vedel uviesť presné špecifikácie zhoršenia a zlepšenia symptómov reumy. V tomto prípade mi povedal, že pri bolestiach sa nechce hýbať, keď sa dlhšie hýbe alebo pri chôdzi sa mu bolesti zhoršujú, bolesti sú horšie aj pri hýbaní postihnutou končatinou, horšie je to aj pri chôdzi po schodoch smerom hore. Zlepšenie bolo odpočinkom, keď si ľahol a počas spánku. Na základe týchto symptómov sme podali homeopatikum LEDUM. Liek sme podávali opakovane v nízkej potencii a už po pár dňoch cítil výrazné zlepšenie, po dvoch týždňoch pociťoval zlepšenie o 80%. Povedal, že predtým mu tie bolesti zvykli trvať aj pol roka a bol veľmi prekvapený ako také malé guličky môžu tak zázračne účinkovať. V každom prípade asi po šiestich týždňoch si lieky zabudol dávať a keď som sa ho minulý týždeň pýtala ako sa má povedal, že už zabudol, že má reumu. Bolesti sa od februára už neobjavili.

Ledum palustre (Rhododendron tomentosum) patrí do rastlinnej čeľade Ericaceae (Vresovcovité). Celá čeľaď má v homeopatii afinitu ku kĺbom a rôznym problémom s nimi, preto sú lieky z tejto čeľade dobré aj na liečbu boreliózy. Ledum sa používa aj ako prevencia proti borelióze pri uštipnutí kliešťom. Ja dávam pri každom nájdenom kliešťovi jednu dávku Ledum 200CH.

Ľudia, ktorým pomôžu homeopatiká vyrobené z rastlín tejto rastlinnej čeľade sú veľmi zodpovední, a to hneď v dvoch úrovniach – na jednej majú pocit, že musia podporovať a ochraňovať svoju rodinu a na druhej sa cítia zodpovední za celý svet. Ich zodpovednosť sa viaže k chorobám a finančnej situácii. Ak sú oslabení chorobou alebo nepriaznivou finančnou situáciou môžu sa cítiť slabí na to aby pomáhali rodine. Ľahko sa cítia vinní ak sa niečo v rodine pokazí, napríklad ak rodina príde o peniaze alebo sa rodičia rozvedú, vinu za tieto problémy si berú na seba. Na úrovni zodpovednosti za svet sú veľmi citliví na choroby a chudobu  vo svete a preto chcú robiť veci tak aby sa svet stal lepším.

Inou rastlinnou čeľaďou, v ktorej je tiež téma zodpovednosti ale v celkom iných súvislostiach sú Linaceae (Ľanovité). Ľudia, ktorí budú potrebovať liek z tejto čeľade rastlín majú problém s matkou, ku ktorej sa cítia veľmi pripútaní. Myslia si, že jej musia byť vďační a musia byť vždy pripravení plniť jej priania a požiadavky. Aj keď to robia, nie je to celkom od srdca pretože to veľmi zasahuje do ich vlastného života. Matka je často požadovačná, vyžaduje stálu pozornosť a stále niečo potrebuje a tak sa cítia ako medzi dvomi mlynskými kameňmi a nevedia či môžu žiť svoj vlastný život alebo byť dobrým dieťaťom a pomáhať mame. Toto napätie môže viesť až k depresii a pocitom viny pretože hocičo urobia nikdy to nie je dobré. Buď žijú svoj vlastný život alebo žijú život matky. Na fyzickej úrovni sa môže patológia prejaviť problémami s bolesťami hlavy, sennou nádchou, problémami s hlasivkami, astmou, pocitom ťažoby na hrudníku a ťažkosťami so srdcom, hnačkami, zápalmi močových ciest a slabosťou alebo až depresiou. Linum má v obraze aj fibromyalgiu a artritídu.

Mladý muž prišiel na konzultáciu pretože mal problém s úzkosťami a s tým spojené žalúdočné problémy. Úzkosti prichádzali náhle a bez zjavnej príčiny a veľmi ho to obťažovalo hlavne keď bol v práci, pretože bolesti žalúdka sa stupňovali a postupne sa objavovali takmer každý deň a j niekoľko krát v priebehu dňa. Nebolo ľahké nájsť príčinu týchto úzkostí, pretože tento muž si nebol vedomý žiadnych problémov, ktoré by ho sužovali. Na fyzickej úrovni sme tiež nemali dobré symptómy. Pri treťom stretnutí sme sa po dlhom rozhovore dopátrali k tomu, že možno predsa len sa necíti dobre ak niekedy manželka nevychádza dobre s jeho mamou. Homeopatikum som našla podľa systému rastlín Jana Scholtena a názov bol LINUM usitatissimum (Ľan siaty). Po podaní lieku do mesiaca úzkosti úplne vymizli a niekoľko týždňov sa tento muž cítil dobre. Po čase sa úzkosti znovu vrátili keď nastal nový problém s rodičmi. Liek sme opakovali, mladý muž našiel silu otvorene sa s rodičmi o probléme pozhovárať (čo predtým nikdy nerobil) a úzkosti znovu odozneli. Je možné, že liek ešte budeme musieť v budúcnosti opakovať ale rodinné vzťahy sa zlepšujú a úzkosti tak isto.

Tretí príbeh je trochu zložitejší. Ide o autistické dievčatko, ktoré malo viac problémov a potrebuje aj viac liekov. Jedna rastlinka jej ale veľmi pomohla na spánok a aj zlepšovanie celkového stavu, ktoré stále pokračuje. Problémom na začiatku bolo, že nechcela vychádzať z domu a bola veľmi nervózna aj keď niekto prišiel na návštevu k nim. Po podaní lieku sa toto začalo zlepšovať ale novým problémom bolo, že mala málo spánku pretože v noci sa budila a nechcela znovu zaspať. Namiesto spánku sa chcela hrať a pozerať TV ako keby bol deň. Hlavne kvôli tomuto symptómu sme podali liek CYPRIPEDIUM a už popár dňoch bolo badať zmenu pretože každú noc spala o čosi dlhšie a po troch týždňoch už prespala v kuse celú noc. Toto je v tomto príbehu len malý a čiastkový úspech ale vďaka homeopatii sa podľa mamy dejú nové a nové „zázraky“ každý deň.

Cypripedium pubescens (Črievičník papučkový) patrí do rastlinnej čeľade Cypripedioideae v rode Orchidales. Tieto rastlinky v človeku zrkadlia dualitu medzi vlastnou cestou životom a prispôsobovaním sa. V detstve sa naučili byť poslušní, milí a priateľskí a neskôr majú strach, že by ich mohli odmietnuť ak by sa pekne nesprávali. Ale vo vnútri nechcú byť takí poddajní a preto začnú rebelovať a chcú zrušiť všetky pravidlá. Chcú si život užívať naplno ale nemajú na to odvahu. Môžu sa cítiť nahnevaní keď majú vnútorný pocit obmedzovania ale nemajú silu ten hnev prejaviť kvôli pretrvávajúcemu strachu z odmietnutia. Vyhýbajú sa zodpovednosti pretože tá by obmedzovala ich slobodu v nadväzovaní kontaktov s kým oni chcú. Sú to dobré lieky pre obdobie puberty. Kľúčový príznak Cypripedia je, že dieťa je hravé a nepokojné, neustále potrebuje nejakú aktivitu a to hlavne v noci. V noci sa zobudí a chce sa hrať, plače a potom sa smeje a je plné života.

Fyzická patológia sa prejavuje najmä v neurologickej oblasti, vyrážkami na koži a problémami so žalúdkom.

Ďalšou zaujímavou rastlinnou čeľaďou je čeľaď Poaceae (Lipnicovité) kam patria okrem iných tráv aj obilia, kukurica a ryža. Tieto plodiny tvoria základ jedálnička našej spoločnosti a tak isto aj ľudia, ktorí budú potrebovať liek z tejto čeľade sú základom spoločnosti. Sú pracovití, veľmi starostliví ohľadom svojej rodiny, dodržiavajú pravidlá a vedú normálny život. Bývajú to farmári alebo ľudia žijúci väčšinou na dedine, ktorí sú priami a kvôli svojmu spôsobu života aj dosť zdraví. Majú fixné predstavy o manželstve a vzťahoch vo všeobecnosti, sú lojálni a nevedia si predstaviť, že by sa manželstvo mohlo rozpadnúť. Preto niekedy môžu ťahať za kratší koniec a partner, rodičia alebo priatelia môžu ich dobrotu využívať. Sú to plachí, hanbliví ľudia a niekedy sa môžu zdať dokonca nudní. Najlepšie sa cítia v skupine, kde všetci ťahajú za spoločný koniec pretože veria, že v jednote je sila a spoluprácou skupina dokáže viac ako jednotlivci. Chcú patriť do skupiny a sú ochotní sa kvôli tomu prispôsobovať a plniť požiadavky skupiny aby boli akceptovaní. Niekedy to môžu preháňať a klásť dobro skupiny nad svoje vlastné záujmy, čo časom vyvolá vnútorný konflikt. Chcú byť „normálni“, lebo „byť normálny je dostatočne čudné samo o sebe“. Nemajú radi keď sa ľudia porovnávajú a nechcú byť iní ako ostatní. Chcú zapadnúť a nevytŕčať. Ich život sa môže zdať nudný lebo všetko je vždy pod kontrolou a len zriedka sa deje niečo zvláštne. Žijú každodennú rutinu bez emócií a zbytočného rozruchu. Únikom z takéhoto života môže byť alkohol, pri ktorom sa všetky potlačené emócie uvoľnia. Nie náhodou je mnoho druhov alkoholu vyrobených z obilia, ako pivo a whisky z jačmeňa, vodka je tiež obilná a obľúbené japonské saké sa vyrába z ryže.

Patológia tejto čeľade je hlavne v oblasti alergií – na lepok a na trávy (senná nádcha), na koži sú akné, sú tu problémy s močovými cestami a obličkami a problémy pohybového aparátu –artritída na rukách, prstoch a chodidlách, na chrbte lumbago a ischias ale aj problémy so skoliózou.

Pred pol rokom prišlo na konzultáciu asi 10 ročné dievčatko, ktorého trápila senná nádcha a neznášanlivosť niektorých druhov ovocia. Bola veľmi plachá a slušná. Alergia sa prejavuje svrbením a sčervenaním očí, upchatým nosom alebo vodnatým výtokom z nosa a svrbením v ústach na podnebí alebo v ušiach. V priebehu pol roka sme podali viac liekov, z ktorých každý trochu pomohol ale najväčší účinok mal PHLEUM pratense. Po tomto lieku prestali svrbieť a červenieť oči, nos sa prestal upchávať a nádcha sa výrazne zmiernila. Čo však bolo najpozoruhodnejšie, zmenili sa aj jej vzťahy v škole medzi kamarátkami, ktoré začali viac vyhľadávať jej prítomnosť a dokonca sa s ňou začali kamarátiť aj dievčatá, ktoré si ju predtým vôbec nevšímali. Mama si tiež všimla, že býva veselšia. Tento liek dokázal zlepšiť celkový stav zatiaľ o 80%.

Za zmienku tu stojí ešte Triticum vulgare (pšenica), ktorý v homeopatii zrkadlí nezhody medzi rodičmi a deťmi keď dieťa preberie pozíciu jedného z rodičov následkom čoho sa potom ten druhý rodič cíti vylúčený. To vedie k podráždenosti, zmenám nálad, precitlivenosti, plačlivej nálade alebo naopak k výbuchom zlosti. Ak situácia trvá príliš dlho môže viesť k nespokojnosti a depresii. Na telesnej úrovni je tu hlad, ktorý sa nezasýti žiadnym jedlom, problémy s trávením vyvoláva pšenica, gluten a čokoláda. Na telesnej úrovni sa človek cíti slabý a letargický, môže mať bolesti hlavy, ktoré sú špecifické tým, že sa objavujú po zobudení a človek má pocit tuposti a vaty v hlave. Bolesti žalúdka sú kŕčovité a ostré, v oblasti žalúdka býva nevoľnosť, vracanie, zlé trávenie, môže byť tiež problém s pečeňou a žltačka. Hnačky sa striedajú so zápchou. Pohybový aparát je postihnutý reumatizmom a ťažobou dolných končatín.

V homeopatii máme mnoho liekov, z ktorých každý má svoj špecifický obraz. A keďže na svete všetko so všetkým súvisí, hľadajme aj my súvislosti medzi entitami v prírode a prejavmi nerovnováhy našej životnej sily v podobe homeopatického lieku.